BKR toetsing wat nu?

je een lening of een hypotheek af wil sluiten, houd er dan rekening mee dat er een BKR toetsing plaats gaat vinden. Dit geldt ook wanneer je een mobiel abonnement aan gaat vragen of wanneer je iets anders op afbetaling gaat kopen. De aanbieder wil namelijk weten of je verantwoord gaat lenen. Je zult een goede betaler moeten zijn, wanneer je van afbetaling of een lening gebruik gaat maken. Als je namelijk een BKR codering op je naam hebt staan is de kans groot dat geld lenen lastiger is. Een aanbieder wil zo min mogelijk risico lopen en daarom zullen ze een BKR toetsing doen om te zien of je netjes alles hebt betaald en geen schulden hebt. Hierbij zal er gekeken worden naar je woonsituatie, maar ook naar je huwelijkse staat en je inkomsten. Ook je leengedrag en je aflossingsgedrag zal in kaart worden gebracht. Bij het BKR wordt jouw leengedrag en betalingsgedrag geregistreerd. Een groot deel van de mensen denkt dat alleen de wanbetalers een BKR registratie hebben, maar zo is dat niet. Alle leningen en creditcards zijn namelijk geregistreerd. Het zou gaan over ongeveer tien miljoen Nederlanders.

Wat is een BKR toetsing precies?

Voordat er een BKR toetsing gedaan wordt, is het goed om te weten wat dat inhoudt. De partij waarvan je iets af wil nemen zal bij het BKR gaan toetsen hoe je leen- en aflossingsgedrag is. Ze kan zien of je al leningen af hebt gesloten en wat de status is van deze leningen. Als je problemen hebt met een afbetaling, dan zal dat ook vermeld worden en dan krijg je een speciale BKR codering. Let er altijd goed op dat wanneer je geld wil lenen geldverstrekkers altijd een BKR toetsing kunnen doen als zij zijn aangesloten bij het BKR. Ze zullen je daar dan ook van op de hoogte brengen. Als je snel geld wil lenen, kan dat lastig zijn omdat ze niet meteen ja of nee tegen je zullen zeggen. Maar als je veel geld wil lenen en het kan niet anders, dan is het meer verantwoord dat je een toetsing laat doen. Zo kun je voorkomen dat er schulden komen die je in de problemen brengen. Het BKR wil voorkomen dat mensen verder in de schulden raken en houden het daarom bij welke leningen je hebt afgesloten en of dat er aan de betalingsverplichtingen is voldaan. Houd het zelf ook goed in de gaten, want het is belangrijk dat wanneer je geld gaat lenen, je de lasten ook aan kunt en niet verder in de schulden komt.

Opvragen gegevens

De gegevens bij het BKR mogen alleen door jezelf op worden gevraagd en door deelnemers die bij het BKR aan zijn gesloten. Zij kunnen vragen om een BKR toetsing van jouw situatie. Ze zullen dan naar jouw gegevens informeren bij het CKI. Als een deelnemer dat gaat doen, dan moet deze eerst voldoen aan een aantal voorwaarden om deelnemer te kunnen worden. Diegene moet bijvoorbeeld bedrijfsmatig actief zijn op het gebied van de kredietverlening aan natuurlijke personen. Er is nog een overige voorwaarde en dat is bijvoorbeeld dat de organisatie kredieten of bijvoorbeeld gsm abonnementen verstrekt voor eigen risico en rekening. In totaal zijn er momenteel meer dan 200 organisaties die zijn aangesloten bij het BKR. Als een organisatie een BKR toetsing gaat doen, zullen ze dat van tevoren aan je melden. Bij de bank kun je er gerust vanuit gaan dat wanneer je bijvoorbeeld een lening af wil sluiten voor een verbouwing of een huis, dat er een BKR toetsing gedaan wordt. Zo zijn er verschillende leningen die je niet zomaar af kunt sluiten, maar waarbij je eerst getoetst wordt. Dit is ook voor je eigen veiligheid. Het is maar beter ook dat de toetsing wordt gedaan om je te behoeden voor te grote schulden, waarvan jij de lasten niet kunt dragen. Zo wordt voor veel mensen voorkomen dat ze verder of te ver in de schulden komen.

Aanbieders zonder BKR-toetsing, kan dat ook?

Soms kom je ook bedrijven tegen die niet zijn aangesloten bij het BKR. Als zij je geld lenen, dan kunnen ze geen BKR toetsing doen. Misschien klinkt dat wel aantrekkelijk, maar is dat ook echt zo voor jouw situatie? Het BKR heeft als doel om te voorkomen dat je in problematische schuldsituaties terecht komt. Daarom wil zij dus voorkomen dat je als consument te grote betalingsverplichtingen aangaat. Ben daarom altijd heel voorzichtig als er staat geen BKR toetsing. Misschien is de rente heel hoog en gelden er strenge voorwaarden en wanneer dat je daar niet aan kunt voldoen gelden er vaak hoge boetes. Zorg daarom dat wanneer je geld gaat lenen, je weet wat de voorwaarden zijn en lees ook goed de kleine lettertjes door.